בטרם מגיעות המחשבות על חולצות זהות, גדילה משותפת בחדר אחד, וקרב כריות אל תוך הלילה. תאומים מצריכים תחזוקה גבוהה מאד עוד במהלך ההריון. אילו בדיקות יש לעבור? מהם הסיכונים שעלולים להתעורר במהלכו, ומי יצווח ראשון? הכל במדריך להריון הכפול
כשאנו רואים תאומים אנו מתפעלים מן היופי הטבעי, הגלום בכוחו הנפלא של הטבע. שני גוזלים משרים תחושת הקלה, שתי ציפורים במכה. אך מה לגבי האמא, שנמצאת החל משלבי ההריון המוקדמים בסיכון? הלידה שברוב המקרים מסתיימת כלידה קיסרית? עד שתגיע העת לאחוז בשני עוללים זעירים, מחכים לאם ההריונית עוד חוויות רבות.
בסיכון גבוה
זוג או פרד
הבסיס להבדלים שבין הריון רגיל להריון תאומים, קשור בעובדה שהרחם בנוי בבסיסו להכלה ולאספקת הצרכים של עובר אחד. מוסיף ד"ר ישי, "בשלב הראשון, מסוגלת מערכת כלי הדם של הרחם לספק את צרכיהם של שני העוברים, כך שיגדלו כרגיל. אבל בשלב מסוים, היא אינה מסוגלת יותר לעמוד בעומס, וגדילתם מתחילה להיות איטית יותר". מכאן שרוב הילודים התאומים, נולדים קטנים יותר מהמשקל הצפוי לעובר יחיד באותו גיל הריון.
מלבד הקושי באספקת דם מספקת בשלבים מתקדמים של ההריון, מסביר ד"ר ישי, אספקת הדם אינה סימטרית, "כתוצאה מכך נוצרים הבדלים בגדילה של התאומים, לעיתים הבדלים מאד משמעותיים. הרחם שכבר בשלב מוקדם יחסית של ההריון מגיע לשיא גודלו (כגודל של רחם בחודש תשיעי), נאלץ להמשיך לגדול בהריון תאומים. הוא מתוח, נוטה לפתח צירים מוקדמים, ולהיכנס לתהליך של לידה מוקדמת".
סיבוכים
בנוסף לבעיות שכבר מנינו, עלולות להתעורר בעיות נוספות וקשות אף יותר, "צריך לזכור שלתאומים זהים בחלק גדול מהמקרים (תלוי בשלב שבו הם מתפתחים), שליה אחת עם כלי דם משותפים ומעבר של דם מאחד לשני", מסביר ד"ר ישי, "במצב הזה עלול להיווצר סיבוך שנקרא בשפה המקצועית TTTS, שבו מקבל עובר אספקת דם עודפת, הגורמת לו לפתח אי ספיקת לב, על חשבון העובר השני, שמפסיק לגדול ולהתפתח. ה TTTS מעמיד את שני העוברים בסכנת חיים. במקרים הקשים יותר, מתפתחים התאומים הזהים לא רק עם שליה אחת, אלא בתוך שק אחד. לעוברים אלו סיכוי קטן לשרוד. הם עשויים הם להסתבך זה בזה, ובמצב כזה אנחנו ממליצים על הפסקת הריון".
לידה כפולה וקיסרית
גם הלידה הנרתיקית של תאומים מורכבת יותר. ישנו קשר בין הצורה שבה שוכבים העוברים ברחם, למידת המורכבות של תהליך הלידה. הצורה הטובה ביותר, מסביר ד"ר ישי, היא כאשר שני העוברים במצג ראש. גם כאשר התנאים אופטימלים, יש סיכויים גבוהים יותר לבעיה בהתקדמות הלידה עד כדי עצירה, בהשוואה ללידה של עובר יחיד. "שלב היציאה של העוברים הוא ארוך יותר עם דימום רב יותר. הרחם הגדול והמתוח בהריון תאומים, נוטה לא להתכווץ טוב אחרי סיום הלידה (התכווצות הרחם היא המנגנון העיקרי של הפסקת הדימום), וכתוצאה מכך מתרחש דימום מסיבי שלאחר לידה. בגלל בעיות אלו, מסתיימים רוב הריונות התאומים בניתוח קיסרי".
לסיכום, לידת תאומים היא אכן חוויה כבדת משקל, שיש להיערך אליה בשלבים המוקדמים של ההריון, אך יעידו אימהות רבות לתאומים, כי למרות הקושי הרב בלידה ובחוויה האינטנסיבית, היתרונות הם כפולים ומכופלים.
מתוך אתר nana10 .