כ-20 אחוזים מהתינוקות בארץ יוצאים לאוויר העולם בניתוח קיסרי. מדובר בניתוח פשוט, עם אחוז סיבוכים קטן לאם ולרך הנולד. מספר הניתוחים מצוי במגמת עלייה, אבל אם אפשר - עדיף ללדת בצורה טבעית
בניתוח קיסרי התינוק יוצא לאוויר העולם דרך חתך שמבצע הרופא בדופן הבטן ובדופן הרחם. בעבר נטו לחשוב שהניתוח הקיסרי נקרא על שם יוליוס קיסר, שנולד בניתוח קיסרי. אולם הנחה זו אינה סבירה, כיוון שבימים ההם נשים שעברו ניתוח קיסרי מתו בעקבות הניתוח, בעוד שאמו של יוליוס קיסר מוזכרת בהמשך ההיסטוריה.
היום מקובל לחשוב שמקור השם בחוק הקיסר, אשר חייב לבצע ניתוח להוציא את הילוד מאם שנפטרה במהלך הלידה (לא אירוע נדיר בימים ההם).
האם הניתוח מסובך?
עם התקדמות הטכנולוגיה הרפואית - הכוללת שיפור בטכניקת הרדמה ועלייה בבטיחותה, זמינות מוצרי הדם, שיפור הטכניקה הניתוחית, הטיפול האנטיביוטי, שיטת הניוד המוקדם ושימוש בנוגדי קרישה - הפך הניתוח הקיסרי לפשוט יחסית, עם אחוז סיבוכים קטן לאם וליילוד.
מהו שיעור הניתוחים הקיסריים מכלל הלידות?
התפתחות השיטות להערכת מצבו של העובר ברחם ובמהלך הלידה, המאפשרות זיהוי מצבים הדורשים ילוד מיידי, הביאו לעלייה בשיעור הניתוחים הקיסריים בארץ ובחו"ל. שיעור הניתוחים בארץ עולה עם השנים בדומה לארצות מערביות אחרות. גם בחברות לא מערביות כמו ברזיל וצ'ילה שיעור הניתוחים הקיסריים גבוה.
השכיחות בארץ היא בין 15 ל-22 אחוזים, תלוי במרכז הרפואי ובאוכלוסייה שמגיעה אליו. בארה"ב שכיחות הניתוחים היא בסביבות 25 אחוזים, באירופה בין 15 ל-25 אחוזים ובברזיל כ-30 עד 50 אחוזים.
מתוך אתר קופת חולים כללית